Vad kan jag göra ifall jag inte kommer ut på internet? (SE)

Troubleshooting
Updated 08-07-2020 06:14:57 AM 2318836
This Article Applies to:

Denna guide visar vad man kan göra för att felsöka när man inte kommer ut på internet.

Bör med att kontrollera vilka status lampor som lyser på din router.
Det kan sklija sig åt på dom olika modellerna men nedstående tabel visar dom vanligaste status lamporna och vad dom betyder.

Ifall internet status lampan lyser orange/röd så behöver man logga in i routerns webbgränssnitt för att kontrollera om routern har en internet ip konfiguration.

I flesta fallen så blir routern tilldelad en internet ip konfiguration av internetleverantören (dynamisk ip) och denna uppdateras med jämna mellanrum (oftast dagligen).

Från en dator eller surfplatta som är uppkopplad/ansluten till routern, starta en webbläsare (google chrome, internet explorer, mozilla firefox eller apple safari) och öppna sidan http://tplinkwifi.net   (alternativt kan man använda routerns lokala ip adress http://192.168.0.1 eller http://192.168.1.1)

Logga in med dina användaruppgifter
(standard användardnamnet och lösenordet är   admin )

Ändra till Advanced fliken och klicka på Status.
I rutan/boxen med rubriken Internet, kontrollera raden IP Adress.

Visar den 0.0.0.0 (som bilden ovan visar) så betyder det att routern inte blivit tilldelad en internet ip konfiguration. Ta kontakt med internetleverantörens kundtjänst så att dom kan felsöka varför routern inte fått en konfiguration. Man kan behöva ange MAC adressen för routern som du hittar i samma ruta/box. (finns även på etiketen på undersidan av routern).

Visar raden IP Adress att din router har en internet ip konfiguration som börjar med 100.x.x.x eller 10.x.x.x så använder sig internet leverantören sig av en CGNat lösning.

Följ nedstående guide för att ändra DNS server inställningarna: https://www.tp-link.com/se/support/faq/1712/